Mój dziadek tylko tak robił placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Wychodziły chrupiące
Placki ziemniaczane najlepsze wychodzą z ziemniaków zawierających dużo skrobi. Są wtedy przyjemnie chrupiące i smaczne. A co, jeśli zachciało nam się placków ziemniaczanych teraz, gdy ziemniaki są wodniste? Bez obaw. Wystarczy zastosować prosty patent mojego dziadka, a placki ziemniaczane wyjdą, jak należy.
Jak rozdrobnić ziemniaki na placki ziemniaczane?
Ziemniaki na placki ziemniaczane zwykle ściera się na tarce. A to, jakiej wielkości oczka się wybierze, wpływa na ich teksturę i konsystencję. Jeśli zetrzemy ziemniaki na najmniejszych oczkach, będą miały gładką konsystencję i będą bardziej zwarte. Gdy zetrzemy ziemniaki na największych oczkach, powstaną placki o widocznych i wyczuwalnych kawałkach, znane w Szwajcarii jako rosti. Potrafią być bardzo chrupiące, ale niektórym przeszkadzają w nich kawałki warzywa. Dlatego najlepszym rozwiązaniem przy ścieraniu ziemniaków jest wybór pośrednich oczek. Wtedy placki wychodzą mniej zwarte, ale kawałki ziemniaków nie są w nich wyczuwalne.
Zamiast ręcznej tarki, do rozdrobnienia ziemniaków możesz też użyć malaksera. Ziemniaki na placki przygotujesz raz-dwa. Przy rozdrabnianiu ziemniaków można też skorzystać z pomocy blendera ręcznego. Urządzenie musi mieć jednak duża moc, a ziemniaki należy wcześniej pokroić na nieduże kawałki.
Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków?
Patent mojego dziadka na chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków był bardzo prosty. Wiadomo, że ziemniaki te zawierają mało skrobi, więc dziadek uzupełniał ją, wsypując do ciasta 2 łyżki skrobi ziemniaczanej. Taka ilość wystarczała na ok. 1 kg młodych ziemniaków. Dosypywał też do masy jeszcze mąkę pszenną, dzięki czemu placki wychodziły chrupiące, jak zawsze.
Przepis: Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Placki ziemniaczane z dodatkiem skrobi ziemniaczanej, mąki pszennej, cebuli i jajka
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 390 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 kg młodych ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie warzywZiemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Umieść je na sicie, zawieś nad miską i dociskaj łyżką, by usunąć z nich jak najwięcej płynu. Płyn pozostaw na 5 minut, a potem delikatnie go zlej. Pozostałą na dnie naczynia skrobię dodaj do startych ziemniaków. Do ziemniaków zetrzyj też przekrojoną na pół cebulę.
- Przygotowanie ciastaDo startych ziemniaków i cebuli dodaj skrobię ziemniaczaną, mąkę pszenną, jajko, 1/2 łyżeczki soli i trochę pieprzu. Wymieszaj w miarę gładkie ciasto.
- Smażenie plackówNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je spłaszczaj. Smaż placki, aż będą z obu stronu rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj, tak jak lubisz, np. ze śmietaną i cukrem.
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków – wskazówki
Spójrz, na co warto zwrócić uwagę, przygotowując placki ziemniaczane z młodych ziemniaków.
- Robiąc placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, można zrezygnować z ich obierania. Wystarczy je tylko dobrze wyszorować, opłukać i pokroić na kawałki. Dzięki temu placki da się przygotować naprawdę szybko.
- Na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków trzeba przeznaczyć nieco więcej warzyw, niż zwykle. Ziemniaki te są bowiem dosyć wodniste i po starciu wydziela się z nich dużo płynu, który należy odlać. Masa ziemniaczana automatycznie więc mocno się kurczy.
- Młodych ziemniaków na placki ziemniaczane lepiej nie ścierać na najdrobniejszych oczkach. Wtedy wydzieli się z nich jeszcze więcej płynu.
- By placki ziemniaczane nie chłonęły dużo oleju, do ciasta warto dodać łyżkę spirytusu lub wódki. Alkohol nie będzie wyczuwalny w gotowych plackach, bo w między czasie wyparuje. Jednak w międzyczasie ograniczy wchłanianie tłuszczu.
- Do masy na placki ziemniaczane pasuje nie tylko starta cebula, ale też posiekany szczypior, koperek czy natka pietruszki.