Mój dziadek tylko tak robił placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Wychodziły chrupiące

Dodano:
Tarcie ziemniaków Źródło: Shutterstock / Yurenia Natallia
Masz ochotę na placki ziemniaczane, ale obawiasz się, że z młodych ziemniaków nie wyjdą? Zastosuj prosty patent mojego dziadka, a będą smaczne i chrupiące. Wystarczą 2 łyżki popularnego składnika.

Placki ziemniaczane najlepsze wychodzą z ziemniaków zawierających dużo skrobi. Są wtedy przyjemnie chrupiące i smaczne. A co, jeśli zachciało nam się placków ziemniaczanych teraz, gdy ziemniaki są wodniste? Bez obaw. Wystarczy zastosować prosty patent mojego dziadka, a placki ziemniaczane wyjdą, jak należy.

Jak rozdrobnić ziemniaki na placki ziemniaczane?

Ziemniaki na placki ziemniaczane zwykle ściera się na tarce. A to, jakiej wielkości oczka się wybierze, wpływa na ich teksturę i konsystencję. Jeśli zetrzemy ziemniaki na najmniejszych oczkach, będą miały gładką konsystencję i będą bardziej zwarte. Gdy zetrzemy ziemniaki na największych oczkach, powstaną placki o widocznych i wyczuwalnych kawałkach, znane w Szwajcarii jako rosti. Potrafią być bardzo chrupiące, ale niektórym przeszkadzają w nich kawałki warzywa. Dlatego najlepszym rozwiązaniem przy ścieraniu ziemniaków jest wybór pośrednich oczek. Wtedy placki wychodzą mniej zwarte, ale kawałki ziemniaków nie są w nich wyczuwalne.

Zamiast ręcznej tarki, do rozdrobnienia ziemniaków możesz też użyć malaksera. Ziemniaki na placki przygotujesz raz-dwa. Przy rozdrabnianiu ziemniaków można też skorzystać z pomocy blendera ręcznego. Urządzenie musi mieć jednak duża moc, a ziemniaki należy wcześniej pokroić na nieduże kawałki.

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków?

Patent mojego dziadka na chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków był bardzo prosty. Wiadomo, że ziemniaki te zawierają mało skrobi, więc dziadek uzupełniał ją, wsypując do ciasta 2 łyżki skrobi ziemniaczanej. Taka ilość wystarczała na ok. 1 kg młodych ziemniaków. Dosypywał też do masy jeszcze mąkę pszenną, dzięki czemu placki wychodziły chrupiące, jak zawsze.

Przepis: Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Placki ziemniaczane z dodatkiem skrobi ziemniaczanej, mąki pszennej, cebuli i jajka

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 kg młodych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywZiemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Umieść je na sicie, zawieś nad miską i dociskaj łyżką, by usunąć z nich jak najwięcej płynu. Płyn pozostaw na 5 minut, a potem delikatnie go zlej. Pozostałą na dnie naczynia skrobię dodaj do startych ziemniaków. Do ziemniaków zetrzyj też przekrojoną na pół cebulę.
  2. Przygotowanie ciastaDo startych ziemniaków i cebuli dodaj skrobię ziemniaczaną, mąkę pszenną, jajko, 1/2 łyżeczki soli i trochę pieprzu. Wymieszaj w miarę gładkie ciasto.
  3. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je spłaszczaj. Smaż placki, aż będą z obu stronu rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj, tak jak lubisz, np. ze śmietaną i cukrem.

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków – wskazówki

Spójrz, na co warto zwrócić uwagę, przygotowując placki ziemniaczane z młodych ziemniaków.

  • Robiąc placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, można zrezygnować z ich obierania. Wystarczy je tylko dobrze wyszorować, opłukać i pokroić na kawałki. Dzięki temu placki da się przygotować naprawdę szybko.
  • Na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków trzeba przeznaczyć nieco więcej warzyw, niż zwykle. Ziemniaki te są bowiem dosyć wodniste i po starciu wydziela się z nich dużo płynu, który należy odlać. Masa ziemniaczana automatycznie więc mocno się kurczy.
  • Młodych ziemniaków na placki ziemniaczane lepiej nie ścierać na najdrobniejszych oczkach. Wtedy wydzieli się z nich jeszcze więcej płynu.
  • By placki ziemniaczane nie chłonęły dużo oleju, do ciasta warto dodać łyżkę spirytusu lub wódki. Alkohol nie będzie wyczuwalny w gotowych plackach, bo w między czasie wyparuje. Jednak w międzyczasie ograniczy wchłanianie tłuszczu.
  • Do masy na placki ziemniaczane pasuje nie tylko starta cebula, ale też posiekany szczypior, koperek czy natka pietruszki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...